Incabär

Incabär (Physalis peruviana)

Incabäret kallas även "det gyllene bäret" och är en släkting till frukten physalis. Det välsmakande och syrliga incabäret användes redan av incaindianerna (därav namnet) för många olika ändamål inom traditionell folkmedicin.

Näringsinnehåll:

Incabär är mycket näringsrika och innehåller bland annat bioflavonoider som ökar upptagningen av C-vitamin inuti celler. Incabär innehåller även fosfor, vitamin A, B1, B2, B6, B12, C och P (som är en bioflavonid).

Dessutom innehåller incabär mycket karotenoider och pektin. Pektinet är bland annat bra för matsmältningen och för att sänka kolesterolvärdet. Incabäret har ett högt proteinvärde (16%).

Ursprung:

Incabär finns på de flesta kontinenter i tropikerna, Afrika, Asien, Nord-och Sydamerika samt amazonas. De växer året om i tropikerna.Vi i väst har ganska nyligen upptäckt bärets gynnsamma hälsoeffekter.

I länder där de växer är bäret och dess egenskaper redan mycket kända. Det starka incaträdet blir en meter hög, får krämfärgade blommor som utvecklas till små bär med orange färg. Bären växer i ett pappersliknande skal som liknar kinesiska lyktor. Även bladen används i medicinskt syfte.

Så här kan du äta incabär:

Ät incabär direkt ur påsen, eller lägg dem i smoothies och desserter. Oavsett hur du äter dem är de jättegoda! De behöver ingen kylning. För dig som gillar syrligt godis är incabär ett utmärkt alternativ.