Lingon

Lingon
Lingon är ett ris med vintergröna läderartade blad och röda bär. De blommar i maj-juli, blommorna är klockformade, vita eller ljusrosa och sitter i klasar. De blanka och klarröda bären mognar i augusti-september. De behöver inte konserveras då de har lång hållbarhet på grund av sin höga halt av bensosyra och även C-vitaminhalten är hög. Förr såldes bären, Baccæ vitis idææ,på apoteket som bland annat febernedsättande medel.

OBS. pga sin höga bensoesyrahalt kan vissa personer som är känsliga för fruktsyror reagera allergiskt på bären. Det är en reaktion om liknar den som en del personer kan få av salicylsyra eller acetylsalicylsyra.

Lingon innehåller gott om antioxidanter
Lingon innehåller s k fytokemikalier – ämnen som plantan producerar som ett skydd för att filtrera bort skadliga solstrålar. Ju starkare färg ett bär har, desto mera skyddsämnen – antioxidanter - innehåller det. Därför är särskilt skalet på lingon värdefulla.
De innehåller precis som tranbär och blåbär proantocyaniner, vilka är röd-blåa färgämnen med antioxidativa egenskaper. I lingon finns också bl.a C- B-, A-vitaminer samt kalium, järn och mangan.

.