Havtorn

Havtorn
Havtornet är en mycket taggig växt, har svårplockade små orange bär. Havtorn är tvåbyggare. För att få en rik bärskörd måste man plantera buskar av båda könen.

Havtornets bär innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, K och P med högt flavonoidinnehåll. Man har hittat mer än tio olika flavonoider. Ämnen med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot fria radikaler. Havtorn innehåller också B12 och omega 3, 6, 7 och 9.

Utmärkande för just havtorn är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak. Hög E vitaminhalt i fruktkött, skal och kärnolja. Dessutom vitamin K och fosflin. Fruktköttoljan har 68,8% omättade fettsyror. Kärnoljan har 88,9% omättade fettsyror.De ger orangeröda, bärliknande, C-vitaminrika frukter. Det är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror.

Havtorn innehåller stora mängder C-vitamin och olika former av B-vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, E och K-vitamin, 7 olika flavonoider, karoten, folsyra, 20 olika mineraler och spårämnen bl.a. fosfor, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, natrium, järn och zink.

Forskningen har hittills visat att havtorn påverkar bland annat hjärt/kärlsystemet i positiv riktning.

Oljan från havtorn har en bra fettbalans och finns som näringstillskott i kapselform. Havtorn sägs ha en hudläkande egenskap och på marknaden finns olika krämer och tvålar baserade på havtornsolja.

Vitaminbomb trivs vid havet
Havtorn är en lövfällande buske och mindre träd med torniga grenar, långsmala blad och stora gula till orangea, saftrika frukter. Växten var känd i Tibet redan på 700-talet. I Sverige förekommer den allmänt på stränder längs ostkusten, i Skåne och Bohuslän.