Blåbär

Blåbär
Vi nordbor är ganska skeptiska av oss, när det gäller hälsoeffekter av antioxidanterna som finns i bär. Vi har ofta lättare att ta till oss bär och frukters hälsobringande egenskaper ifall de kommer från något exotiskt land långt bort.

Vi ska vara glada över blåbären som växer i våra skogar. För våra blåbär har, till skillnad från de stora amerikanska blåbären, färg i både fruktkött och skal. De amerikanska bären är bara blå i skalet. Därför innehåller de nordiska blåbär en högre halt av antocyaniner (antioxidanter).


Blåbär innehåller många vitaminer och mineraler, bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin och betakarotener. Antioxidanterna i blåbär har en skyddande effekt på ögats näthinna och kan bromsa åldersförändringar i ögat.

Blåbär innehåller hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär deras blåa färg. De innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög.

Antiocyaniner har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande, främst för ögats små kärl.