Svartavinbär

Svarta vinbär
Svarta vinbär är verkligen Nordens druvor. Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler! Den lila eller mörkt röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener.

Svarta vinbär innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck. Svarta vinbär innehåller också den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra). Samma sorts fettsyror som i jättenattljusoljan. GLA kan minska PMS- och klimakteriebesvär.

Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Antocyaniner finns det särskilt mycket av i bär, t.ex. svarta vinbär och blåbär.

De är antioxidanter och verkar antiinflammatorisk. Svarta vinbär innehåller vitamin A, B3, C, E, K, Omega 6-fettsyran GLA samt bl.a. kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider.

__________________________

Svarta vinbär är ett nyttigt bär som är rikt på C-vitamin.
Svarta vinbär är en av våra vanliga trädgårdsbuskar. Av bären tillverkas gelé, saft, sylt och det är en vanlig smaksättning till brännvin och vodka. Av bladen går det att göra örtte.

Svarta vinbär (Ribes nigrum) tillhör släktet ripsar och familjen ripsväxter. Bären är svarta, söta, lätt syrliga och mognar runt juli. Busken kan odlas i hela Sverige. Svarta vinbär är en av våra vanliga trädgårdsväxter.